25 czerwca 2019

NORWESKI PRODUCENT DOMÓW DREWNIANYCH ROŚNIE W SIŁĘ DZIĘKI ROZBUDOWANEMU TRAKOWI LT70

Simostranda Stav & Laft jest firmą zajmującą się budową domów z bali z siedzibą na obrzeżach Oslo. Sveinung Bergan i Einar Holm prowadzą ją wspólnie od 22 lat.

Autor: Jacob Money

Sveinung i Einar specjalizują się w kompleksowej produkcji domów z bali. Dbają o wszystkie aspekty, od projektu, aż po instalację darni na dachach domów. Mają również podwykonawców do wszystkich prac elektrycznych i hydraulicznych, mogą więc zaoferować klientom pełną usługę i oddać najwyższej jakości dom gotowy do zamieszkania.

"Drewniane domy mają bogatą i długą tradycję w Norwegii. Takie domy oddychają i są zdrowsze. Od epoki wikingów do XIX wieku, był to podstawowy sposób budowania domów w Norwegii. Techniki stosowane wtedy i sposób, w jaki budujemy dzisiaj, są w właściwie takie same, ponieważ zapewniają solidne i piękne budynki", mówi Einar.

Drewno, z którego budują Sveinung i Einar pozyskiwane jest z lokalnych lasów i przecierane na długie belki przy pomocy nowego traka Wood-Mizer LT70. Następnie belki są suszone przez dwa lata, a dzięki rozsądnemu gospodarowaniu i magazynowaniu wysuszone drewno jest na bieżąco dostępne do aktualnych projektów. Gdy nowy projekt jest gotowy, Einar i Sveinung wybierają z magazynu odpowiednie belki i przycinają je potrzebnych wymiarów.

Belki są następnie obrabiane w taki sposób, aby tworzyły odpowiednie elementy konstrukcyjne, a cały projekt montowany jest najpierw w warsztacie. Następnie szkielet jest demontowany, ładowany na przyczepę i transportowany na miejsce właściwego montażu.

"Prawie wszystkie elementy wykorzystywane do budowy i wykończenia domów – podłogi, dachy, belki, stoły - są obrabiane na traku”, mówi Sveinung.

Wcześniej w Simostranda Stav & Laft używano traka LT40, który pracował dla nich od 1991 roku. W 2018 roku postanowili wymienić go na nowy trak LT70 z ulepszonym zestawem hydraulicznym. Trak został dostosowany do ich potrzeb i rozszerzony o bardzo długie łoże. Dwa hydrauliczne, dwukierunkowe obracarki łańcuchowe pozwalają na łatwe manewrowanie nawet najdłuższymi kłodami, a hydrauliczne rolki obrotowe pozwalają pozycjonować kłodę na łożu. Dzięki takiej konfiguracji łoża trak z łatwością przeciera kłody o długości do 12 metrów.

"Byliśmy naprawdę zadowoleni z naszego dotychczasowego traka LT40 i dlatego, kiedy podjęliśmy decyzję o zmianie traka na większy, postawiliśmy znowu na maszynę Wood-Mizer".

"Wood-Mizer jest dobrym rozwiązaniem dla Norwegii, w której tak silnie rozwinięte jest rolnictwo i tartacznictwo. Traki te są bezpieczne i łatwe w obsłudze", mówi Einar.