22 maja 2019

DIY: DREWNIANY BLAT I ZLEW W DOMKU LETNISKOWYM

Autor: Chase Warner

Wielu właścicieli maszyn Wood-Mizer może pochwalić się pięknymi, własnoręcznie wykonanymi projektami wnętrz z drewna. Eric Means jest jednym z tych majsterkowiczów. Kiedy firma wykonująca instalację elektryczną wycięła drzewo orzechowe o średnicy 90 cm, Eric od razu zdał sobie sprawę z potencjalnej wartości drewna i zaczął myśleć, jak odzyskać z niego drewno. "Przemieliłem je za pomocą mojego traka LT40 Wood-Mizer i stworzyłem piękne deski", mówi Eric.

Nie zastanawiał się długo, co stworzyć z desek czarnego orzecha włoskiego. Pomysł na blat i zlew szybko przyszedł mu do głowy. "Po wysuszeniu desek, własnoręcznie zrobiłem blat i zlew do mojego domku letniskowego", powiedział Eric. Samodzielnie strugał deski, kleił je, frezował i wykańczał aby stworzyć blat o wymiarach 3 m x 60 cm x 53 cm oraz unikalny zlew do swojego domku.

Z żoną jako swoim największym kibicem, Eric ukończył prace w zaledwie kilka weekendów i stwierdził, że efekty przerosły jego oczekiwania. "Każdy, kto zobaczył efekt mojej pracy był absolutnie zachwycony", mówi Eric. "Wiele osób zaczęło się do mnie zgłaszać z prośbą o wykonanie blatów do ich domów. Dzięki Wood-Mizer! Nie mógłbym tego zrobić bez mojego traka".